Τέσσερις Βασικοί Τύποι Αφυγραντήρων Puredry
1. Αφυγραντήρας Τεχνολογίας Petlier (θερμοηλεκτρικοί)
Ο θερμοηλεκτρικός αφυγραντήρας, γνωστός και ως mini-αφυγραντήρας κυρίως λόγω μικρών διαστάσεών του, βασίζεται στο θερμοηλεκτρικό φαινόμενο Peltier. Στο φαινόμενο Peltier το ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει δύο διαφορετικά υλικά που ενώνονται σε ένα σημείο και ανάλογα με τη φορά του ρεύματος, το σημείο αυτό είτε θερμαίνεται, είτε ψύχεται. Στην περίπτωση του αφυγραντήρα, ο υγρός αέρας εισέρχεται στη συσκευή και πρώτα ψύχεται, η περίσσεια υγρασία του αέρα οδηγείτε από έναν ανεμιστήρα σε μία κρύα ψήκτρα η οποία αναγκάζει την υπερβολική υγρασία να συμπυκνωθεί ώστε να αποβάλλει τους υδρατμούς και το νερό, και στη συνέχεια επιστρέφει πιο θερμός στο περιβάλλον του χώρου μας. Τα κύρια πλεονεκτήματα του θερμοηλεκτρικού αφυγραντήρα είναι η φορητότητά του και η σχεδόν αθόρυβη λειτουργία, χάρη στο μικρό μέγεθος και την έλλειψη κινούμενων μερών ή συμπιεστή.Το βασικό, μειονέκτημα του θερμοηλεκτρικού αφυγραντήρα είναι η περιορισμένη αφυγραντική του ικανότητα. Τα περισσότερα μοντέλα αυτής της κατηγορίας έχουν δυνατότητα να αφαιρέσουν περίπου 0,5lt - 0,8lt υγρασίας ανά ημέρα, κάτι που όπως είναι αντιληπτό τους καθιστά κατάλληλους αποκλειστικά για πολύ μικρούς χώρους, όπως π.χ. μια ντουλάπα, ένα μικρό WC ή το πλυσταριό.
2. Αφυγραντήρες Αποξηραντικοί (silica gel)
Είναι μικρές κασέτες γεμάτες μπαλάκια διοξειδίου του πυριτίου, είναι το υλικό που βρίσκεται συχνά σε μικρά άσπρα σακουλάκια με προϊόντα όπως παπούτσια και τσάντες. Διοξείδιο του πυριτίου χρησιμοποιείται επειδή είναι ένας φυσικός απορροφητής υγρασίας και δεν απαιτεί ενέργεια (τάση) για να λειτουργήσει. Τοποθετήστε την κασέτα μέσα στο χώρο που θέλετε να διατηρήσετε στεγνό και θα αρχίσει να λειτουργεί αμέσως, αφαιρώντας την υγρασία από τον χώρο και εγκλωβίζοντας την. Όταν έχει απορροφήσει όλη η υγρασία που μπορεί, θα πρέπει να απομακρύνετε την συσκευή και να τη τοποθετήσετε σε αεριζόμενο χώρο αφού πρώτα την συνδέσετε στην πρίζα. Αυτό ενεργοποιεί μια θερμαντική πλάκα στο κέντρο της κασέτας που θερμαίνει το πυριτικό πήγμα και απελευθερώνει την υγρασία που είχε εγκλωβίσει, έτσι αναζωογονείτε το πήκτωμα, έτσι είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ξανά. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί χιλιάδες φορές.
3. Αφυγραντήρες με συμπιεστή (compressor)
Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή έχουν χρησιμοποιηθεί στα σπίτια για την καταπολέμηση της συμπύκνωσης και μούχλας για αρκετές δεκαετίες. Δουλεύουν αντλώντας αέρα από το δωμάτιο διαμέσου ενός φίλτρου και το οδηγούν σε μια κρύα μεταλλική επιφάνεια (κοντένσερ) που αποτελείται από εκατοντάδες μεταλλικά πτερύγια. Καθώς η επιφάνεια είναι κρύα η περίσσεια υγρασία του αέρα θα συμπυκνωθεί και σταγονίδια νερού θα εμφανιστούν επί των μεταλλικών πτερυγίων. Αυτά τα σταγονίδια θα γλιστρήσουν κάτω από τις μεταλλικές πλάκες και θα συλλεχθούν σε μια λεκάνη στο κάτω μέρος, αυτή η λεκάνη θα λειτουργήσει σαν μια υδρορροή και το νερό θα οδηγηθεί στο δοχείο συλλογής. Όταν η δεξαμενή του νερού θα είναι πλήρης ο αφυγραντήρας θα απενεργοποιηθεί και θα ακουστεί ένα ηχητικό σήμα (μπιτ) όπου ειδοποιεί τον πελάτη ότι πρέπει να αδειάσει το δοχείο. Ένας αφυγραντήρας με συμπιεστή έχει μέσα του δύο σειρές μεταλλικών πτερυγίων. Ένα μονό σύνολο ψύχει την επιφάνεια της πρώτης σειράς των μεταλλικών πτερυγίων, που εισέρχεται ο αέρας του χώρου για να δημιουργήσει την συμπύκνωση, στην συνέχεια ο αέρας οδηγείτε στο δεύτερο τριπλό σύνολο μεταλλικών πτερυγίων όπου θερμαίνετε ώστε να εξαχθεί στεγνός και θερμότερος κατά 3-5’C. Αυτή η λειτουργία εξασφαλίζει ότι ο αέρας θα είναι στενώτερος, θερμότερος και συνεπώς η σχετική υγρασία στο χώρο θα πέσει στα επιθυμητά επίπεδα. Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας αυτής είναι η πολύ χαμηλή κατανάλωση σε θερμοκρασίες πάνω από 20’C.
4. Αφυγραντήρες Αποξηραντικοί με ζεόλιθο (zeolite)
Οι αποξηραντικοί αφυγραντήρες έχουν χρησιμοποιηθεί για να στεγνώσουν τον αέρα σε βιομηχανικές επιχειρήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με ένα ξηραντικό υλικό σε μορφή silica gel, το υλικό που χρησιμοποιείτε στους αποξηραντικούς αφυγραντήρες είναι παρόμοιο, είναι μια ειδικά σχεδιασμένη κυκλική πλάκα ζεολίθου. Ο αέρας του δωματίου οδηγείτε πάνω από ένα φίλτρο και μέσα στον αποξηραντικό ζεόλιθο, ο οποίος στεγάζεται σε ένα τροχό που περιστρέφεται αργά. Το ξηραντικό μέσο (ζεόλιθος) απορροφά την πλεονάζουσα υγρασία από τον αέρα. Στο κάτω μέρος της περιστρεφόμενης πλάκας βρίσκετε ένας μικρός θερμαντήρας και ένας δεύτερος ανεμιστήρας. Αυτός ο ανεμιστήρας στεγνώνει το ζεόλιθο και τον καθιστά έτοιμο να απορροφήσει και πάλι υγρασία. Ο πλεονάζον υγρός αέρας χτυπά μια μεταλλική πλάκα που προκαλεί τον σχηματισμό υγρασίας, και το νερό στάζει προς τα κάτω σε ένα δίσκο συλλογής και από εκεί καταλήγει στο εσωτερικό δοχείο συλλογής που απενεργοποιεί τον αφυγραντήρα όταν αυτό γεμίσει. Στους ξηραντικούς αφυγραντήρες ο εξερχόμενος αέρας είναι περίπου 10-12C θερμότερος από τον εισερχόμενο, το πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι λειτουργεί εξίσου αποδοτικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.