Συμβουλές για την καταπολέμηση της υγρασίας στην ντουλάπα

Συμβουλές για την καταπολέμηση της υγρασίας στην ντουλάπα

 1. Αφαιρέστε όλα τα ρούχα από τη ντουλάπα.
 2. Ανοίξτε τα παράθυρα στο σπίτι. Υγρασία σημαίνει σπόροι από μύκητες που αιωρούνται στον αέρα. Οι σπόροι αυτοί είναι πολύ επικίνδυνοι για την υγεία μας και το αναπνευστικό μας. Κάθε καθαρισμός από υγρασία επιβάλλει τον ταυτόχρονο καλό αερισμό του χώρου.
 3. Φορέστε μάσκα μιας χρήσης και προστατευτικά γυαλιά. Προστατευτείτε από τους ύπουλους σπόρους της μούχλας!
 4. Γεμίστε μια λεκάνη με :
  – 4 μέρη χλιαρό νερό,
  – 1 μέρος χλωρίνη,
  – 2-3 σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων ΧΩΡΙΣ αμμωνία. Η αμμωνία σε συνδιασμό με τη χλωρίνη είναι ιδιαίτερα τοξικές. Εάν δεν είστε σίγουροι αν το απορρυπαντικό σας έχει αμμωνία ή όχι, τότε χρησιμοποιήστε μόνο νερό και χλωρίνη με τις παραπάνω αναλογίες.
 5. Πάρτε ένα καινούργιο σφουγγάρι για τα πιάτα
 6. Τρίψτε με τη σκληρή επιφάνεια τους λεκέδες της μούχλας. Προσοχή πάντα να μη χαλάσουμε το έπιπλο από το δυνατό τρίψιμο. Την όλη δουλειά θα την κάνει η χλωρίνη, παρά το τρίψιμο.
 7. Αφήστε το διάλυμα να δράσει για 15 λεπτά. Όχι παραπάνω, δε θέλουμε να ποτίσει τελείως στους πόρους του ξύλου.
 8. Περάστε με ένα στεγνό πανί
 9. Με ένα πιστολάκι στεγνώστε τελείως την επιφάνεια

Συμβουλές μετά το καθάρισμα :

 • Όταν αερίζουμε το δωμάτιο, μαζί με τα παράθυρα, ανοίγουμε και τα φύλλα από τις ντουλάπες. Οι ντουλάπες είναι επιρρεπείς στη συγκέντρωση υγρασίας, γιατί συνήθως είναι κλειστές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Δεν σιδερώνουμε μέσα στο δωμάτιο. Εάν πάλι δεν είναι εφικτό να το αποφύγουμε, τότε πρέπει να έχουμε ενεργοποιημένο έναν αφυγραντήρα χώρου. Το σιδέρωμα των ρούχων στο υπνοδωμάτιο, είναι βασικός λόγος ανάπτυξης υγρασίας.
 • Όταν τελειώσουμε το σιδέρωμα, ΠΟΤΕ δεν βάζουμε τα ρούχα απευθείας στην ντουλάπα. Είναι ακόμα ζεστά και βγάζουν υδρατμούς (δηλαδή νερό σε ατμό, άρα υγρασία). Οπότε μετά αν κλείσουμε την ντουλάπα, τότε την μετατρέπουμε σε ένα κατάλληλο κλίμα ανάπτυξης μούχλας.
 • Η χρήση αρωματικών στην ντουλάπα δε σώζει το πρόβλημα, απλά αρωματίζει τον γεμάτο σπόρια μούχλας αέρα. Εστιάστε στη λύση και όχι στο κουκούλωμα του προβλήματος.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρούς αφυγραντήρες ντουλάπας.
 • Για μεγαλύτερους χώρους, χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες. Είναι πιο αποδοτικοί από τους μικρούς και δεν περιέχουν χημικά.

Τέλος να τονίσουμε ότι το πρόβλημα της υγρασίας στο σπίτι πρέπει να εντοπιστεί έγκαιρα. Αν αγνοηθεί τότε τίθεται και θέμα υγείας.